Boek een gratis online kennismaking met onze circulariteit & duurzaamheidsexperts!
Boek hier een bijeenkomst
chevron_right

Verandermakers: Federico Baroni | Waltic-horloges

Door:
Melisa Monti
Datum:
17 juli 2020

De maand juli staat voor Plasticvrij leven, en we weten hoe moeilijk dit kan zijn. Daarom willen we de mensen die voor het goede zakendoen in de kijker zetten.

Deze week presenteren we Federico Baroni, het 23-jarige brein achter Waltic Watches, een merk dat horloges maakt van gerecyclede plastic zakken die zijn verzameld uit vervuilde rivieren in Argentinië. Vorig jaar presenteerde hij zijn project op de Dutch Design week, en daarna rondde hij een succesvolle Kickstarter crowdfunding af waarbij hij ruim 15.000 euro bijeenbracht om op grote schaal te gaan produceren. We wilden meer weten over zijn reis en hoe hij van één idee naar het veranderen van de branche ging.

Better Magazine: Hoe ben je begonnen?

Fede: Ik begon papieren portefeuilles te maken met ambachtelijk papier, wat in Argentinië het meest milieuvriendelijke papier is dat verkrijgbaar is. Het was in feite een ongeluk, want ik verloor mijn portemonnee, dus ik heb er een geïmproviseerd met papier. En toen was ik geschokt door de mogelijkheden van het product. Dus begon ik papierontwerp nader te bekijken en mijn eigen ontwerp te verbeteren. Het resultaat was erg goed en uiteindelijk heb ik een origami-portemonnee gemaakt die niet gelijmd hoefde te worden, hij werd gemaakt door hem gewoon te vouwen en een A4-blad te gebruiken. Dit was mijn eerste duurzame ontwikkeling en we begonnen portemonnees te maken voor lokale winkels en merken, soms als onderdeel van een groene campagne, en we maakten ontwerpen op maat voor hen. Dat veranderde mijn hele visie op design, op het toepassen en gebruiken van materialen. Ik ontdekte dat het niet nodig was om alles van nieuw plastic of traditionele materialen te maken die niet milieuvriendelijk zijn, dus begon ik overal vraagtekens bij te zetten. Je kunt iets maken van organische materialen, maar ook van gerecyclede materialen. Na de portemonnee ben ik begonnen met het ontwikkelen van een houten horloge van bamboe, omdat bamboe de beste houtsoort is omdat het milieuvriendelijk is. Dat was een heel interessant project, omdat we horloges moesten reverse-engineeren, uit elkaar moesten halen en alles moesten gaan meten om te kunnen beginnen met prototypen. Na 6 maanden kwamen we met een best mooi horloge op de proppen. Daarna begon ik problemen te krijgen met mezelf en dat project (het heette Aliwen). Ik had een probleem omdat ik niet vervuilde, omdat alles was gemaakt van organische materialen, en we gaven onze klanten advies over hoe ze het horloge konden recyclen. Ze konden de machine binnenin uit elkaar halen, de batterijen en zo, en daarna konden ze de rest gewoon in een composteerbare bak gooien. Dus dat was goed, maar toen besefte ik dat ik niets repareer, ik draag niet bij aan de vervuiling, maar ik repareer bijvoorbeeld geen plasticvervuiling. Dus begon ik te onderzoeken of het mogelijk was om gerecycled plastic te gebruiken om een polshorloge te maken. Op dat moment nam ik contact op met mijn huidige partners in Cordoba, Argentinië. Ze maakten een Precious Plastic-punt, maar ze maakten in die tijd standaardproducten, zoals linialen, schaakstukken enz. Dus op een dag kwam ik naar hen toe en zei: 'Hé jongens, willen jullie me alsjeblieft helpen om dit houten punt te veranderen?' kijken naar een gerecycled plastic exemplaar?'', en ze vonden het een geweldig idee, dus gingen we samenwerken. Na drie tot vier maanden onderzoek, testen en testen zijn we erachter gekomen hoe we plastic zakken kunnen recyclen tot een horloge. Dat was een hele doorbraak, precies op het moment dat we dat bereikten, dacht ik: 'Jongens, weten jullie wat we net hebben gedaan? We hebben zojuist een plastic zak gerecycled, niet alleen de dop van een fles, wat heel gemakkelijk is omdat het plastic van goede kwaliteit is, maar een plastic zak die in de rivier lag. We hebben het meegenomen en we kunnen er iets mee maken'', dat is best gaaf weet je! Daarom hebben we besloten om op deze lijn te blijven en ons werk te concentreren op het recyclen van plastic tassen, en op dit moment is dit wat we doen.

BM: Wat waren de problemen, nieuwe vaardigheden die je moest leren waar je nooit aan had gedacht?

F: Dus eigenlijk was alles zeker een uitdaging ( lacht ), maar ik zal zeggen dat het moeilijkste deel het gietproces was. De mallen om het eigenlijke horloge te maken waren erg duur. En toen ik in het begin om een offerte vroeg, stuurden ze me waanzinnige prijzen. Ik kan het Argentijnse geld op dit moment niet vertalen naar euro's of dollars, maar het was een waanzinnig bedrag, schokkend als 10.000 euro, voor één mal. Dus ik dacht: oké, ik ben genaaid, ik kan niet blijven werken, het is te duur. Dus begon ik met een paar jongens in Cordoba om een heel goedkope mal te ontwikkelen, ze waren erg rauw, niet zo efficiënt en niet zo hoogstaand, maar ze werkten, alleen voor een prototype. Ik had alleen een eerste versie nodig, zodat ik een prototype kon maken, en daarna kon ik geld investeren in betere mallen. Dus begonnen we deze gekke mallen te maken, en we kwamen met de eerste ruwe stukken voor het vervaardigen van het horloge. Het was duidelijk onzin, maar goed genoeg om het aan mensen te laten zien om het concept van ons werk te laten zien, en dankzij dat horloge kregen we het geld om het project te starten.

BM: Wat betekent duurzaamheid voor jou?

F: Ik denk dat duurzaamheid het vermogen is van de menselijke manier van leven, waarbij we alles kunnen doen wat we willen, maar zonder het milieu te schaden. Het is als de perfecte balans tussen leven in de samenleving en het behoud van het milieu. En duurzaamheid toegepast op de industrie betekent voor mij dat we alles moeten kunnen maken wat we willen en nodig hebben, zonder het milieu te schaden. Ik kan niet eens geloven dat we in een systeem leven dat iets met afval produceert. Dit is geldverspilling voor de industrie zelf, het is een verspilling van energie en het is verspilling voor het milieu. Voor mij is daar geen plaats voor, alles heeft een doel en als je afval hebt, kan dat afval vrijwel altijd ergens voor gebruikt worden. Dus dat is voor mij eigenlijk duurzaamheid, het vermogen om iets te produceren zonder afval.

BM: Waarom voelde je de behoefte om een duurzaam product te creëren?

F: Ik zal hier een stukje van mijn kindertijd introduceren. Ik ben opgegroeid in een huisje, dichtbij de stad Rosario in Argentinië. Ik was altijd omringd door dieren en mijn ouders waren natuurwachters. Dus hebben ze mij van jongs af aan geleerd de natuur te respecteren, en dat betekent dat je de dieren en het milieu geen schade toebrengt, dat je de natuur niet lastig valt. Dus ik ben opgegroeid in een heel 'maagdelijke' omgeving, en toen ik opgroeide, ging ik naar de middelbare school en zag ik dat het leven in de stad echt verpest is, niemand respecteert de natuur, er is geen plaats voor Dat. Ik vond dit heel erg, dus beloofde ik mezelf dat ik zou proberen iets te doen dat de natuur zou herstellen en behouden.

BM: Welk advies zou je geven aan iemand die probeert zijn eigen duurzame merk te creëren?

F: Mensen moeten het menen, en niet zomaar beginnen, want het hebben van een duurzaam merk is momenteel een nieuwe trend. Je moet je positie in de samenleving voelen en begrijpen, want als je een sterk doel hebt achter de reden waarom je een duurzaam merk creëert, zul je genoeg energie en motivatie hebben om de dagelijkse problemen aan te kunnen. Het is helemaal niet eenvoudig om een duurzaam merk te maken. Je moet dus een diepgaand begrip hebben van jouw rol in het hele systeem en weten welke invloed je hebt op degenen die na jou komen. Je bent slechts een fragment van de hele levensduur van de samenleving, dus stel je de wereld voor die je wilt achterlaten met het werk dat je maakt. Als u dat begrijpt en dit in lijn brengt met uw persoonlijke doeleinden, denk ik dat u klaar bent om iets betekenisvols voor ons allemaal te doen. Je moet voorbereid zijn, maar het resultaat is echt prachtig. Ik krijg bijvoorbeeld altijd berichten als ''Hé, ik ben begonnen met recyclen dankzij jou'' ''Ik ben voor onze planeet gaan zorgen dankzij jouw werk'' ''Ik heb mijn ouders laten recyclen'', en dat is best mooi , en op die manier verander je de samenleving.

Volg Waltic op

https://walticway.com/

https://www.instagram.com/waltic.way/

Boek een gratis online kennismaking met een fashion circulariteit en duurzaamheidsexpert

Leer meer over circulaire modeproductie!

Ontdek oplossingen voor het creëren van duurzame modecollecties.