Förändringsmakare: Renoon | Iris Skrami

Förbi:
Melisa Monti
Datum:
22 januari 2021

Det uppskattas att runt 107 miljarder klädesplagg och 14,5 miljarder par skor över hela världen köptes 2016 (Common Objective , 2018). De flesta av dessa föremål är tillverkade under oetiska förhållanden och genom en mycket förorenande försörjningskedja.

Som tur är finns det bra initiativ som försöker förändra branschen för gott och som erbjuder konsumenterna ett annat alternativ.
Möt Iris Skrami, medgrundare av Renoon, ett Amsterdam-baserat FashionTech-företag som skapade en sökplattform för medveten shopping. De är på ett uppdrag att kombinera kärleken till mode med att ta hand om planeten, genom att förenkla sökandet efter alternativ som bäst passar din stil och bidrar till positiv förändring i världen.
Vi var nyfikna på att lära oss mer om vad det är som Iris står för, och hur hon kom på idén att skapa Renoon.

Better Magazine: Hur började du i modebranschen? Och varför kände du ett behov av att skapa Renoon?

Iris: Yrkesmässigt började jag ganska tidigt. Jag började jobba inom fintech, i en position som var indirekt kopplad till mode. Jag minns att jag under min masters tid ville jobba för Nike, eftersom detta har varit ett väldigt inspirerande varumärke för mig. Jag beundrar sättet som Nike bygger företaget på, men också deras starka känsla av syfte och kraft. Så jag började jobba för Nike, och det var också så den här resan började, eftersom jag flyttade till Nederländerna för det jobbet. Efter Nike flyttade jag till PVH där jag ansvarade för att bygga upp en startup inom ett multinationellt företag. Detta tog mig till många olika länder, digitaliserade butiker och skapade nya team från olika avdelningar. Det var en väldigt horisontell position, eftersom det jag gjorde krävde mycket teamexpertis, så jag såg mycket av vad som hände i olika team och jag lärde mig så mycket.

Men min personliga resa mot hållbarhet och mode började redan tidigare. Jag minns att jag var förnuftig med ämnet sedan jag var riktigt ung och hållbarhet var inte vad det är idag. När jag gick på universitetet gjorde vi en fallstudie om Body Shop. Det handlade egentligen om hur man kan påverka och ha ett djupare syfte som företag, som går utöver att bara göra produkter. Jag minns att jag efter det gick tillbaka till min pappa och sa till honom "Jag vill bli hållbarhetschef på ett modeföretag när jag blir äldre".

Min passion för yoga var också en stor trigger. Jag gick en yogalärarutbildning, som eskalerade till en youtube-kanal med över 1 miljon visningar! Yogan har påverkat mitt liv på djupet och fått mig att tänka på vissa beslut jag tagit, till exempel med mat. Jag började ställa frågor till mig själv när jag köpte saker och jag blev mer medveten om vad jag stoppar in i min kropp. Vid ett tillfälle tog jag bara kopplingen till dessa beslut och hur de också påverkar kläder, eftersom detta var den näst största konsumtionen jag skulle göra. Att vara i Amsterdam spelade också en stor roll i denna resa. Att ha Fashion For Good här, och så många olika initiativ kring hållbarhet. Så en dag behövde jag en klänning, men jag ville att den skulle vara hållbar, och jag insåg att det inte tog mig de där 10 minuterna och ett par klicken som jag var van vid. Nu tog det faktiskt en och en halv månad för mig att hitta något, och det var då jag insåg att det finns ett problem. Det finns så mycket innovation och fantastiska varumärken som jag började upptäcka efter månader och månader av forskning, men det är väldigt svårt att göra en snabbare förändring om man inte ens kan nå dessa otroliga varumärken. Hur kan jag komma i kontakt med dem utan att behöva lägga så mycket tid på att forska? Eller i värsta fall inte ens hitta dem. Så som konsumenter kanske du har de bästa avsikterna när det kommer till konsumtion, men det kanske inte är så lätt. Och när du tänker på alla de varumärken som faktiskt gör stor inverkan, hur kan de ansluta till rätt konsumenter utan att spendera massor på annonser? Och det var då Renoon skapades.

BM: Vad önskar du att konsumenterna skulle se eller kunde förändra från modebranschen?

I: Att vara medveten om de saker som de köper och att förstå att varje köp är som en röst på den värld du vill leva i. Jag vet att det kan vara svårt när du vill göra ett snabbt köp, men det är verkligen viktigt att förstå att du kan påverka mycket genom att göra bättre val. Det behöver inte vara det perfekta valet, för det finns inte heller något perfekt varumärke eller en perfekt produkt, men att redan nu erkänna att våra handlingar har en konsekvens är ett stort steg i rätt riktning.

BM: Vilka är Renoons hållbarhetsstandarder, och varför är de så viktiga?

I: För oss är våra hållbarhetsstandarder grunden. Hållbarhet är något som vi inte bara tittar på på varumärkesnivå, utan även på produktnivå. Vi har vissa kriterier som produkter måste klara innan de syns på Renoon. När det kommer till varumärken tittar vi på saker som transparens eller vad varumärket gör när det gäller att stödja orsaker eller företagspolicyer. På produktnivå tittar vi noga på kompositioner, material och certifieringar som stödjer de positiva värdena hos den specifika produkten med de högsta branschstandarderna. Så till exempel för närvarande accepterar vi inte BCI-standarder, men vi accepterar GOTS. Vi gör detta för att skräddarsy produkterna efter användarna, då det många gånger inte är någon svartvit skillnad mellan hållbart eller inte. Det handlar om vilken inverkan produkten ger, och vilken inverkan jag vill ha som konsument. Du kan ha personliga preferenser som kan vara kopplade till att påverka miljön, men du kan också fokusera på de etiska aspekterna inom försörjningskedjan eller till och med djurens välbefinnande. Så det beror på vilken känslighet vi har för ett specifikt problem, för återigen finns det ingen perfekt produkt och det finns alltid aspekter som kan förbättras. Det handlar om att driva förändringen och göra denna övergång snabbare.

BM: Vad är enligt din åsikt det bästa sättet att göra modebranschen mer hållbar?

I: Ordet "hållbar" har använts så många gånger att det förmodligen har förlorat en viss betydelse ( skratta ), men det är fortfarande viktigt att vi använder det. Tills vi kommer till den punkt som vi måste vara på, måste vi fortsätta att använda det och vara konsekventa.

Det som är bra är att det förenar oss alla, eftersom det är ett så komplext ämne att vi inte bara kan ha varumärken som deltar, vi behöver också konsumenterna vara en del av lösningen och myndigheter måste också vara med. Branschen har arbetat ganska länge med att återuppbygga ryggraden. För att gå tillbaka på det som förvånade mig från branschen är att det pratas mycket om hållbarhet. Jag skulle höra chefer prata om det, men i slutändan skulle det förbli ett koncept och saker och ting skulle inte bli gjorda. Så vad jag tror är att det viktigaste är att bara göra saker, och förmodligen vara mindre kritisk till vad som görs. För något som är skadligt för varumärken att anpassa hållbara metoder till sin verksamhet har varit fingerpekandet som ibland sker från konsumentsidan, men också från andra varumärken. Om du är ett hållbart varumärke kommer du att bli skjuten efter det omedelbara första misstaget du gör, och det gör också att varumärken är rädda för att komma med sina påståenden. Så det är bara att göra det, implementera nya saker och göra några misstag på vägen, lära av det och bara gå vidare med det, annars förblir allt detsamma.


BM: Vad ser du inom en snar framtid för Renoon?

I: Vi förlanserar den 16 februari med endast inbjudan. Vi ser en konstant tillväxt av användarna och de människor som verkligen omfamnar uppdraget tillsammans med oss och hjälper oss att bygga det. Många varumärken följer med på resan och stöttar oss på båda sätt och vi stöttar dem. Vi hoppas att vår lansering i Nederländerna kommer att bli framgångsrik och att vi kan hjälpa fler att bli mer medvetna om sitt konsumentbeteende. Istället för att gå till de vanliga butikerna kan du faktiskt hitta hållbara varumärken och handla på ett väldigt enkelt sätt. Vi ser fram emot att officiellt lansera och göra vår del i detta mycket stora problem. Ju mer vi tar itu med detta desto större.

Följ Renoon på:

www.renoon.com
https://www.instagram.com/renoon.official/